Ryhmäkapinaa (lisenssigate)


26.9.2017 Suomen palveluskoiraliitto, julkaisi tiedotteen, joka sai somen kuohumaan erilaisissa ryhmissä facebookissa. Ensi vuonna Palveluskoiraliiton alaisissa kokeissa tarvitsee kilpailulisenssin. Lisenssin on arvioitu maksavan 40-50€/vuosi. Lisenssi on ohjaajakohtainen. Lisenssillä kilpailija on vakuutettu kilpailupaikalla tapaturmien varalta ja hintaan sisältyy myös Palveluskoirat-lehti, joka on oiva tiedoituskanava palveluskoiraharrastajille ja yhdistyksille. Lisäksi lehdessä on usein juttuja koiran koulutukseen ja käyttäytymiseen, sekä koiran kanssa kilpailemiseen liittyen. Tähän asti pelkän lehden tilaaminen on maksanut 40€/vuosi.
Itse olen lehden tilaaja jo ennestään, joten en koe tuota maksimissaan 10€ vuosi korotusta maata kaatavana.
Mutta miksi tästä tuli niin hirveä haloo? Palveluskoiraliiton facebook päivitykset keräsivät muutamassa päivässä noin 550 kommenttia, joista nopealla selaamisella kaikki olivat muutosta vastaan. Tykkäyksiä oli ehkä parikymmentä kun taas vihaisia naamoja, sekä surullisia naamoja oli satoja.
Erilaiset koiraryhmät täyttyi keskusteluista ja jopa gallupeista, että kuka jatkaa kisaamista ja kuka ei.
Äkkiseltään selattuna muutosvastaiset kommentit olivat:
1. Jos ostan lisenssin, ei ole varaa enää kilpailla.
Koemaksut ovat lajista riippuen 25-40€. Jos käy kaksi koetta vuodessa (25€/kpl), tänä vuonna kokekäynnit maksoi 50€, mutta. Ensi vuonna sama lysti maksaa 100€. Mutta jos koesuorituksia on vuodessa 10kpl, niin hinnan nousu ei siinä tunnu niin pahasti.
Itse en näe että tuo 50€ kaataisi mun taloutta, vaikka olen osa-aikaisessa työssä ja asuntolainat ja autolainat painaa niskaan. Voisi tuon summan hullumminkin käyttää. Noin pieneen summaan on turha minusta takertua, olla vain onnellisia että se ei ole satasia. Ja kun vertaa hintoja näyttelyiden hintoihin niin, pysytään kuitenkin vielä ihan edullisissa summissa.

2. Tasapuolisuuden vuoksi pk-lajit on tultava kaikille avoimiksi/ koska on epäreilua että pk-rodut saavat samalla hinnalla kilpailla myös pk-lajeissa mutta seurakoirilla on vähemmän lajeja joita harrastaa.
Miksi?? Elämä nyt vaan on epäreilua. En edes viitsi alottaa raapustamaan miksi palveluskoiralajit ovat vain tietyille roduille... Jokainen rotuyhdistys on vapaa anomaan pk-oikeuksia rodulleen. Ja sitten vain toivoa, että kilpailevia koirakoita on niin paljon että oikeudet pysyvät.
Ihmiset saavat myös vapaasti valita rotunsa, jolloin valinnassa vaan pitää huomioida mitä haluaa harrastaa, kun kaikki nyt vaan ei ole kaikille mahdollista.

3. Tämä on typerää lehden pakkomyyntiä.
Eihän tuo lehti edes ollut lisenssin pointti, vaan tulee kylkeen. Itse olen kokenut että lehdessä on paljon mukavaa luettavaa, ja arvostan paperista lehteä enemmän kuin nettilehtiä.

4. Lisenssin takia kokeet jäävät tyhjiksi.
Kun ensivuonna kokeet jäävät tyhjiksi, aion syyttää ihmisten asenteita, en lisenssiä. Pohjoisessa kuulemma muutenkin on kokeita jäänyt vajaiksi, ja kun tulee lisenssi niin osallistujia ei ole sitäkään vähää. Minä uskoisin että jos joku oikeasti haluaa sinne kokeeseen, niin ei se lisenssi sitä muuta. Itse olen jäänyt monesti ilman koepaikkaa, koska koe on ollut täynnä. Sekä kun olen ottanut vastaan ilmoittautumisia, olisi koepaikkoja olla ainakin tupla määrä, että kaikki halukkaat olisi saatu mukaan.

Lisenssi on aiheuttanut minusta naurettavan kapinan, tulee mieleen eräs vankiladokumentti. Vangeilla on oltava samat rutiinit päivittäin, mutta jos rutiini särkyy, alkaa kapina joka leviää nopeasti.
Lisenssi on jo päätetty, life goes on.

Ainoa kritiikki, jonka haluaisin esittää Palveluskoiraliitolle on se, että olisi ollut järkevämpää jakaa aiheesta aikaisemmin tietoa, jotta ihmiset olisivat ehtineet tottua ajatukseen lisenssistä, sekä lopulta jakaa selkeä selvitys syistä, miksi lisenssiin päädyttiin. Koemaksujen tulisi myös pysyä ainakin ennallaan, jotta yhdistykset eivät kärsisi, joko lisenssistä tai asenteista, kummin sen nyt haluaa ajatella.

Itse aion ostaa lisenssin, vaikken edes ole varma aionko osallistua yhteenkään kokeeseen.
Kaikkea ei tarvitse purematta niellä, mutta jos hetki vedettäisiin happea ja odotetaan lisäinfoa Palveluskoiraliitolta.

Kommentit

Suositut tekstit