Kilisee kilisee kulkuset!

Jälleen vietelty pieniä jouluja, opittu uutta, luotu uusia haaveita ja otettu askelia niiden toteuttamiseksi.

Viime viikolla olin mielenkiintoisella luennolla. Saimme luennoitsijan poliisikoiralaitokselta luennoimaan pennun opettamisesta hajutyöskentelyyn.
Poliisikoiralaitos on osa Poliisiammattikorkeakoulua, ja kouluttaa kaikki Suomen poliisikoiran ohjaajat, sekä myös hankkii koirat poliisin käyttöön. Poliisilla koiria on vajaat 300kpl, joista valtaosa on saksanpaimenkoiria ja malinoisseja. Poliisin koirat Suomessa ovat todella monikäyttöisiä, sillä koirat saavat koulutuksen mm voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään ja esine- ja rikospaikkaetsintään. Lisäksi koirille koulutetaan jokin erikoisalue esim. räjähdeaineet, huumausaineet, palavien nesteiden tai ruumiiden etsiminen. Uusin alue valtaus poliisikoirilla on rahan etsintä, joissa koira on opetettu etsimään seteleitä.
Partiokoiran koulutukseen kuuluu siis viisi eri osa-aluetta hallittavuus, voimankäyttö, jäljestäminen, henkilöetsintä, sekä esine- ja rikospaikkaetsintä. Lisäksi jokaiselle koiralle opetetaan yksi erikoisala, joka voi olla esimerkiksi huumausaineet, räjähdysaineet, ruumiit tai palavat nesteet. (Lähteenä www.polamk.fi)
Poliisikoirille etsintäharjoitukset aloitetaan jo pentuna, ja niissä hyödynnetään pennun luontaista halua etsiä ruokaa. Pennut saavat itsenäisesti etsiä huoneeseen piilotettuja namikekoja, jolloin koira oppii työskentelemään ilman ohjaajan signaaleja ja houkuttelua. Jos pentu jättää löytämäänsä piiloon nameja, otetaan loput namit pois, jotta pentu ei palatessaan saa palkkaa, vaan oppii, että merkkaukset pitää tehdä huolella, eikä niihin voi enää palata. Tässä vaiheessa pennulta ei vaadita ilmaisua, vaan annetaan pennun työskennellä rauhassa nenäänsä käyttäen ja ilmaisut opetetaan vasta sitten, kun koira varmasti osaa kaiken muun. Tämä poikkeaa omasta mielestäni suuresti harrastajien tapaan kouluttaa koiria, sillä moni opettaa ilmaisun samaan aikaan, kuin opetetaan ilmaistava asia. Vaarana tässä on se että, koira oppii tekemään valeilmaisuja, palkan toivossa, kun tärkeämpää olisi että koira oppii palkan tulevan etsittävästä asiasta. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kun ruokaetsinnässä pentu oppii etsimään optimaalisessa vireessä, säilyy tuo vire aikuisiässä. Vireystila on tärkeä, sillä sopiva viretila mahdollistaa pidempään työskentelyn.
Luennolla nähtiin paljon videoita poliisikoirien koulutuksesta ja hajutyöskentelystä, käytiin läpi koiran hajuaistia, viretilaa ja motivaatiota. Kaikkea en viitsi avata tähän, vaan toivon, että moni muukin pääsisi kuuntelemaan vastaavan luennon, josta ainakin itse sain useamman ahaa-elämyksen, ja opin myös asioita joita en ole itse koulutuksessa tajunnut ottaa huomioon.

Perjantaina olikin sitten Messari-päivä. Aika kultaa muistot tai sitten perjantaina messarissa oli vähemmän porukkaa, kuin yleensä. Muutama kehä käytiin seuraamassa ja pentukuume nousi jälleen. Perjantaina messarissa oli spesiaali-perjantai, jolloin koiriin liittyvät oppilaitokset olivat hyvin edustettuina. Luentoja olisi ollut jos jonkunlaista, mutta ohjelmista ei käyty katsomassa kuin Vuoden virkakoirien palkitseminen ja loppukehät. Shoppailu kärpänen ei purrut heti vaan vaati aika paljon pörräämistä kojuja edestakaisin, ennenkuin ensimmäiset ostokset tarttui matkaan. Messuilla ei näkynyt mitään huimia tarjouksia. Kyllä kuitenkin kahden kassin kanssa sieltä poistuttiin, mutta rahaa paloi varmasti puolet vähemmän kuin yleensä.
Kelit on on olleet surkeat ja ulkona ei ole viitsinyt kuin piipahtaa. Porsaan ollessa treenitauolla, virran poistoja toimii hyvin nämä meidän huuhaa-harrastukset, niinku vaikka Rokan haaveet olla isona IPO-possu. Maanantaina käytiin siis treenaamassa piilonkiertoja, nurmipohjasta huolimatta kenttä oli jäässä. Jonkunlainen käsitys tolla on jo mitä siellä kierretään, ilman että minun tarvitsee kävellä viereen näyttämään. Mutta kun tuo on porsaasta niin kivaa, että innostus menee sellaisiin atmosfääreihin, että tarjotaan lumikökön kiertämistä, jos se vaan on lähempänä kuin piilo.
Tänään käytiin poistattamassa porsaan sukukalleudet. Kesällä oli mahdollinen epäily alkavista eturauhasvaivoista, joten nyt treenitauon aikana kastraatioon tuli sopiva tilaisuus. Operaatio sujui hyvin ja toivotaan että paraneminen sujuu myös.


Kommentit

  1. Kaikkea kyllä poliisikoirille voi opettaa. Ja että heille kuuluu viisi eri osa-aluetta ja yksi erikoisala, en tiennytkään. Todella hyvä, että pystyvät haistamaan räjähdysaineet sekä palavat nesteet. Varmasti oli mielenkiintoinen luento. https://www.icoy.fi/asiantuntijapalvelut/atex-rajahdyssuojaus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit